Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

 

      «Δύναμη Ενότητας    και Ευθύνης  για το Πωγώνι»                                                         

 
Δολιανά,  15/10/2013 

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14/10,  η Παράταξή μας, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη της 28ης Οκτωβρίου, την  προβολή των αναγκαίων μηνυμάτων του αγώνα του λαού μας ενάντια στον φασισμό αλλά και την σημασία που έχουν στην σημερινή πραγματικότητα η αναβάθμιση τέτοιων σημαντικών γεγονότων, προτείναμε το παρακάτω Ψήφισμα με θέσεις και προτάσεις, που δυστυχώς  δεν  ψηφίστηκε από το Σώμα  θεωρώντας το κατά δήλωση του Δημάρχου κ. Καψάλη ως «κατάπτυστο σε πολλά σημεία».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η  ΕΞΗΣ: 

«Η 28η Οκτωβρίου είναι η γιορτή της απόλυτης σύμπνοιας του Ελληνικού Λαού»

Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες της 28ης Οκτωβρίου, του έπους του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης, γιατί έτσι κρατάμε ζωντανή τη νίκη των λαών ενάντια στο Φασισμό.  Ιδιαίτερα  σήμερα που οι πολιτικοί συνεχιστές των συνεργατών των Ναζιστών και Φασιστών κατακτητών διεκδικούν ξανά κοινωνικό και πολιτικό ρόλο, έχουμε χρέος να πούμε και εμείς τα δικά μας ΟΧΙ.

Οι μεγάλες Εθνικές επέτειοι στην Ελλάδα συνδέονται με την έναρξη και όχι με το αποτέλεσμα ενός αγώνα.

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την εξέγερση κατά της σκλαβιάς, στις 28 Οκτωβρίου την εξέγερση κατά του Φασισμού, στις 17 Νοέμβρη την εξέγερση κατά της Χούντας. Γενικά δηλαδή γιορτάζουμε την ικανότητα του Έθνους μας να εξεγείρεται.

Καθώς  η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου βρίσκει την Ευρώπη να απελευθερώνεται η Ελλάδα μπαίνει στον εμφύλιο. Έτσι λοιπόν η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει καθιερώσει ως Εθνική εορτή την είσοδό της στον πόλεμο και σχεδόν αγνοεί τη λήξη του. Επιτακτική είναι η ανάγκη να επαναφέρουμε και να αναβαθμίσουμε την καταργημένη στο Δήμο Πωγωνίου εορτή της λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου της 9ης Μάιου στο Χάνι Δελβινακίου, για να ξαναφέρνουμε στη μνήμη μας πως οι λαοί συνέτριψαν το κεφάλι του φιδιού. Καιρός είναι να γιορτάσουμε και την επιτυχή έκβαση ενός αγώνα.

Δεν πρέπει όμως σήμερα να αναλωνόμαστε στην αναπαραγωγή ενός πανηγυρικού θορύβου χωρίς συνέχεια. Φτάνουν οι βαρυσήμαντοι πανηγυρικοί και είναι εκ του περισσού οι επαναλαμβανόμενες Αναπαραστάσεις.  Ας μη βαλσαμώνουμε την Επέτειο. Κάπως έτσι σπάει η λογική της συνέχειας του μηνύματος που κληρονομήσαμε  και αποκτά μουσειακή αξία.

Θεωρώντας ότι σήμερα  βιώνουμε μια εκσυγχρονισμένη μορφή πολέμου, πιστεύουμε ότι αποτελεί χρέος μας  να ενισχύσουμε με τις δυνάμεις μας την κοινωνική συνοχή και να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση της εθνικής Ανεξαρτησίας.Την ιστορία δεν τη γράφει κάποια εξωγήινη αλλόκοτη ράτσα.  Τη γράφουν άνθρωποι καθημερινοί , χωρικοί , αγρότες , χτίστες, νεολαία , φοιτητές , στρατιώτες. Για αυτό και δεν πρέπει ποτέ να ξαναεμφανιστούν Συνδιοργανωτές Ιδιώτες επιχειρηματίες σε Εθνικές Επετείους. 

Είμαστε απευθείας απόγονοι εκείνων που έκαναν άπαρτα φρούρια του Εθνικού Απελευθερωτικού αγώνα, τον κάθε βράχο, την κάθε ρεματιά, που πολέμησαν καλύβα με καλύβα, σπίτι με σπίτι , για μια Ελλάδα λυτρωμένη από κάθε ξενική εξάρτηση.

Το έπος του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης αποτελούν τρανή απόδειξη της δύναμης του λαού μας και σήμερα που δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, πρέπει να μας καθοδηγούν και να μας εμπνέουν στην αντιμετώπιση της τωρινής απόπειρας οικονομικής καθυπόταξης της Πατρίδας μας.

 ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΟΥΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΜΕΣΑΙΩΝΕΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1.Θεσμοθέτηση Κεντρικού Ετήσιου Επίσημου εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Καλπάκι  καθώς οτιδήποτε άλλο αποτελεί παραχάραξη της Ιστορίας.

2.Σοβαρή κυβερνητική προσπάθεια διεκδίκησης  των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του αυθαίρετου κατοχικού δανείου. Σήμερα που το Βερολίνο αρνείται να καταβάλλει ακόμα και τις οφειλόμενες αποζημιώσεις σε απογόνους θυμάτων της Χιτλερικής αγριότητας προτείνουμε τον μονομερή συμψηφισμό αυτών που η Γερμανία από τότε μας χρωστάει  με τα οφειλόμενα προς τους σημερινούς τοκογλύφους «εταίρους μας».   

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να υπερψηφίσει το παρόν και  να αποσταλεί προς όλους τους Πολιτειακούς παράγοντες».

Οι πολίτες και οι δημότες ας κρίνουν και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.                                                                                         

Ο επικεφαλής της Παράταξης και 

                                                                                    Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης

                                                                                                         Γιάννης Ντόντης