Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

 

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλπακίου υλοποιώντας στο ακέραιο την πολιτική......... ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ακίνητη περιουσία του Δήμου

antistathite

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καλπακίου υλοποιώντας στο ακέραιο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, για το ξεπούλημα Δημόσιας περιουσίας και τη στήριξη της «επιχειρηματικότητας», ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ ακίνητη περιουσία του Δήμου στη θέση «Μεσο-βούνι» Νεγράδων. Συγκεκριμένα «παραχωρεί» σε ιδιωτική εταιρεία 53 και πλέον στρέμματα δίπλα από την εθνική οδό, προκειμένου αυτή να φτιάξει εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού και αεριούχων ποτών. Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν στην Κοινότητα Νεγράδων για κοινή βοσκή και για το λόγο αυτό ο-νομάζεται «ζευγαρολίβαδο».
Στην παραπάνω έκταση βρίσκονται εγκαταστημένα : α) Ομβροδεξαμενή για το πότισμα ζώων και β) γεώτρηση άντλησης πόσιμου νερού για τους Νεγράδες, γεγονός που σημαίνει ότι εάν υλοποιηθεί η απόφαση της Δημοτικής αρχής για την παραχώρηση σε ιδιώτη της έκτασης αυτής, οι κάτοικοι της περιοχής και τα όσα κοπάδια έχουν απομείνει, σε περιόδους λειψυδρίας –και όχι μόνο- υπάρχει περίπτωση να πούνε το νερό … νεράκι.
Στην προσπάθειά της η Δημοτική αρχή να ξεγελάσει τους κατοίκους του Δ.Δ. Νεγράδων και του Δήμου Καλπακίου γενικότερα, χρησιμοποιεί τα εξής επιχειρήματα :
· Ο Δήμος και οι Νεγράδες, θα έχουν οφέλη από την «παραχώρηση» της έκτασης , καθώς, με τα χρή-ματα που θα πάρουν θα κατασκευαστεί Πνευματικό Κέντρο. Εκμεταλλεύονται δηλαδή υπαρκτά προβλήματα του Δήμου που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει ή συντηρήσει, όπως η πολιτιστική υποβάθμιση της περιοχής, για να μετατρέψουν το νερό από φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα και να κερδοσκοπήσουν οι διάφοροι επιτήδειοι.
· Το 50% των εσόδων από τέλος που θα βάλουν στο νερό που θα εμφιαλώνει η επιχείρηση, θα πηγαί-νουν στο Δ.Δ. Νεγράδων. Όμως πώς θα επιβάλλουν και πώς θα διασφαλίσουν την ύπαρξη του τέλους αυτού, τη στιγμή που είναι σε όλους κατανοητό ότι ο ιδιώτης θα θέλει να παράγει με όσο το δυνατό χαμηλό κόστος; Πώς διασφαλίζεται ότι το ποσοστό αυτό (50%) θα πηγαίνει στο Δ.Δ. Νε-γράδων όταν η κάθε Δημοτική Αρχή μπορεί να το τροποποιεί;
· Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για απάτη, γιατί η Δημοτική Αρχή δεν απαντάει στο πώς θα επιβάλλει στον εργοστασιάρχη να προσλάβει εργαζόμενους από το Δήμο Καλπακίου και πόσες νέες θέσεις θα δημιουργηθούν. Προδιαγράφουν όμως σαφώς και αναφέρουν την ένταξη της επιχείρησης σε προγράμματα επιχορήγησης του επιχειρηματία, φανερώνοντας έτσι ότι δεν τους «πήρε ο πόνος» για τις θέσεις εργασίας αλλά για το πώς «θα εξυπηρετήσουν» το συγκεκριμένο επιχειρηματία.
Συνδημότες, συνδημότισσες,
Η Παράταξή μας δεν μπαίνει στη λογική να συζητά για καλούς ή κακούς όρους ξεπουλήματος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου σε ιδιώτες. Διαφωνεί κάθετα με το ξεπούλημα. Προτείνει τη δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης Δημοτική Επιχείρησης.
Αν η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι ανίκανη να δημιουργήσει μια τέτοια επιχείρηση τουλάχιστον ας κληροδοτήσει το φυσικό πλούτο της περιοχής στις επόμενες γενιές του Δήμου για να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή. Ξέρουμε ότι σήμερα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις και οι Συνεταιρισμοί έχουν κατασυκοφαντηθεί αλλά όλοι γνωρίζουμε τους ηθικούς αυτουργούς και ποιες πολιτικές δυνάμεις βοήθησαν για να κατηγορηθούν αυτές οι δρα στηριότητες.
Η εναλλακτική λύση που προτείνεται από κάποιους για συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της περιοχής από το Δήμο και ιδιώτες ή να ενοικιαστεί η έκταση από τον επιχειρηματία φέρεται ότι σταματά στη σημερινή αστική νομολογία με το σκεπτικό ότι δε θα βρεθεί ιδιώτης να επενδύσει σε τέτοια έκταση. Το μόνο θετικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι η έκταση θα επιστρέψει κάποτε στο Δήμο και θα μπορούσε να συνεχιστεί η αξιοποίηση της απ’ αυτόν.
Συνδημότισσες, συνδημότες,
Η Δημοτική αρχή του Δήμου μας διακατεχόμενη από τη λογική «ξεπουλάμε τον πλούτο του Δήμου για να βγάλουμε σήμερα λεφτά» είναι σίγουρο, ότι στο μέλλον, αν δεν τη σταματήσουμε, θα συνεχίσει το ξεπούλημα της Δημοτικής περιουσίας και των υπηρεσιών του Δήμου μας, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Τέτοια εντολή δεν πήρε όμως από κανέναν. Γι’ αυτό :

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

Την παραπάνω τακτική και ΚΑΛΟΥΜΕ τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους εμποδίζοντας το ξεπούλημα του πλούτου της περιοχής μας. Η έλλειψη χρημάτων και υποδομών στο Δήμο μας δεν αντιμετωπίζεται με το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας. Αντιμετωπίζεται με την αγωνιστική διεκδίκηση των παρακρατημένων πόρων από την κεντρική εξουσία και με την απαί-τηση για γενναία επιχορήγηση του Δήμου μας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

 

Σ’ αυτόν τον αγώνα η Παράταξή μας θα είναι πρωτοπόρα.

 

 

 

Μάης 2004

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ
Δημοτική Παράταξη Δήμου Καλπακίου.