Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

 

Άρθρο για τα "Ρακοκάζανα 2009" . Αναδημοσίευση από doliana.net.

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΟΛΙΑΝΩΝ «ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ 2009»


Την Κυριακή 15/11/2009 έγινε ο προγραμματισμένος έλεγχος του βιβλίου Ταμείου του Συλλόγου από το Ε.Σ., όπως συνηθίζεται μετά από κάθε εκδήλωσή του. Το Ε.Σ. σε απαρτία και παρουσία του ταμία του Συλλόγου, αφού έλεγξαν όλα τα παραστατικά (αποδείξεις εσόδων-εξόδων, διπλότυπα οικονομικής ενίσχυσης, αποδείξεις εισόδου, κλπ ) διαπίστωσαν ότι όλα έχουν καταγραφεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ στο Βιβλίο Ταμείου του Συλλόγου. Το οικονομικό κέρδος του Συλλόγου από την εκδήλωση ήταν 350 Ευρώ.
Συνηθίζεται τα μέλη του Ε.Σ. πριν τη σύνταξη του Πρακτικού του βιβλίου τους να συζητούν με τα μέλη του Δ.Σ. (όσα είναι παρόντα), να ζητούν διευκρινήσεις (κυρίως από τον Ταμία), να τονίζουν τα θετικά κάθε εκδήλωσης, να προβληματίζονται για τα αρνητικά, να προτείνουν και γενικά να προσπαθούν όλοι μαζί να βρίσκουν τρόπους για την επιτυχή πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου καθώς και των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν.
Στη συζήτηση τονίστηκε η επιτυχία της εκδήλωσης, η αφθονία και ποικιλία των προσφερόμενων φαγητών, η μεγάλη συμμετοχή (παραβρέθηκαν πολλοί συγχωριανοί-λίγοι απόδημοι Δολιανίτες και πολλοί φίλοι του Συλλόγου από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή χωριού μας), ο εθελοντισμός των μελών του Συλλόγου (κυρίως των γυναικών στην κουζίνα), η άριστη ποιότητα του τσίπουρου, η τέλεια παρουσία του χορευτικού. κλπ
Τα μέλη του Ε.Σ. εξέφρασαν, επίσης, τους προβληματισμούς τους σχετικά με την ακουστικότητα της αίθουσας, την στενότητα του χώρου (κρίμα που ακόμη δεν αξιώθηκαν τα Δολιανά να έχουν μια Αίθουσα Τελετών που να τους αξίζει!!) και έδωσαν μεγάλη βαρύτητα σε δύο θέματα : Τον προγραμματισμό της εκδήλωσης και την εθελοντική προσφορά των μελών του.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών του σημερινού Δ.Σ., δυστυχώς, για μια ακόμη φορά η διαδικασία προετοιμασίας της εκδήλωσης δεν ήταν αυτή που προβλέπουν οι αποφάσεις των Γ.Σ. των μελών του Συλλόγου. Δεν πρέπει αυτό να το θεωρούμε τυπικό. Είναι η ουσία. Πρέπει πριν από κάθε εκδήλωση να συγκαλείται Γ.Σ., να γίνεται ο προγραμματισμός, η κατανομή των εργασιών, κλπ. Η σκέψη-δικαιολογία ότι δε θα έρθει κανείς στη Γ.Σ. (είναι πραγματικότητα ο μικρός αριθμός των όσων συμμετέχων στις Γ.Σ. ) δεν πρέπει να μας οδηγούν σε αποφάσεις μιας ξερής και απρόσωπης ανακοίνωσης-καλέσματος ή να αναλαμβάνουν όλες τις δουλειές τα μέλη του εκάστοτε Δ.Σ.!!
Το δεύτερο θέμα ήταν ο εθελοντισμός των μελών του Συλλόγου. Αναφέρεται και πιο πάνω ότι στην κουζίνα, κατά την εκδήλωση, υπήρχαν αρκετά κορίτσια που βοηθούσαν στην προετοιμασία των φαγητών και μπράβο τους. Τι έγινε, όμως, με το σερβίρισμα; Αλήθεια, δεν υπήρχαν μέλη να σερβίρουν κι έπρεπε να βρεθεί η λύση των έμμισθων σερβιτόρων; Τι έγινε με το σκούπισμα, καθάρισμα της αίθουσας; Δεν υπήρχαν μέλη κι έπρεπε πάλι να πληρωθούν καθαρίστριες; Σίγουρα είναι μπελάς, κόπος, ίσως ξενύχτι να ξεκαξανιάζεις για να πάρεις το αχνιστό τσίπουρο. Δεν υπήρχαν, όμως, εθελοντές, όπως κάθε χρόνο, κι έπρεπε φέτος να πληρωθούν εργάτες για αυτή τη δουλειά;
Πολλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η προσωπική επίθεση στο κάθε μέλος του Συλλόγου με το «εσύ τι έκανες;» δε δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα. Είναι γνωστό ότι την περισσότερη δουλειά την κάνουν όσοι μένουν στο χωριό. Είναι ευθύνη, όμως, και καθήκον του εκάστοτε Δ.Σ. να ενημερώνει, να συγκαλεί Γ.Σ. να αναθέτει καθήκοντα κι εργασίες στα μέλη του, να περιορίζει τα λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου, να βρίσκει τρόπους κι ιδέες για να μαζικοποιήσει το Σύλλογο, κλπ.
Ο Σύλλογος δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει κερδοσκοπικός. Μπροστά στα θετικά, που είχε η φετινή εκδήλωση «ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ» να μη σταθούμε στο ότι ο Σύλλογος κέρδισε μόνο 350 κι όχι 740 Ευρώ, που έπρεπε. Πρέπει, όμως, να προσέξουμε να μη γίνει ούτε ...επιχείρηση για μερικούς. Πρέπει το εκάστοτε Δ.Σ. του Συλλόγου με τη συμμετοχή των μελλών του, να κάνει σωστό καταμερισμό των εργασιών, να ενημερώνει, να οργανώνει σωστά τους εθελοντές και το ακριβό μεροκάματο ... ας είναι η έσχατη λύση.
ΤΕΑΣ

Το κείμενο επιμελήθηκε το μέλος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ΤΕΑΣ, όπως μας το απέστειλλε στο e-mail μας.