Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Σάλτσα «διαφάνειας και ισότητας» στις μακροχρόνιες λίστες αναμονής

Την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τη «Λίστα Χειρουργείου» ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας (η επίσημη δημοσίευσή της αναμένεται μέσα στη βδομάδα), προσθέτοντας έτσι μια ακόμα προπαγανδιστική «φούσκα», καμουφλαρισμένη με ολίγη... «διαφάνεια» και «ισότητα», στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συσκοτίσει τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της Υγείας και την αντιλαϊκή της πολιτική που τα διαιωνίζει και τα οξύνει.

Η υπουργική απόφαση καθορίζει πέντε κατηγορίες χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση τα συμπτώματα, τη δυσλειτουργία και την εξέλιξη της νόσου και την εκτιμώμενη δυνατότητα χρόνου αναμονής. Σύμφωνα με αυτήν την κατηγοριοποίηση, ο χρόνος αναμονής θα ξεκινάει από 1 - 2 βδομάδες για τα «περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση επηρεάζει το αποτέλεσμα» και θα υπερβαίνει τους 6 μήνες για «περιστατικά χωρίς συμπτώματα ή δυσλειτουργία, χωρίς γρήγορη εξέλιξη». Ο ασθενής θα εντάσσεται σε μία από αυτές τις κατηγορίες μετά από κλινική εκτίμηση γιατρού, ενώ η λίστα των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων θα αναρτάται στις ιστοσελίδες των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η «Λίστα Χειρουργείου» θα έχει ως σκοπό «τη διαφάνεια, την ισότητα και τη μείωση των χρόνων αναμονής στις χειρουργικές επεμβάσεις».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα εξακολουθήσουν να έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες πολύμηνες αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις, αφού αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων υπάρχουν δεκάδες κλειστά χειρουργικά τραπέζια και εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία εξαρτάται απόλυτα η πραγματοποίηση χειρουργικών πράξεων...

πηγή: Ριζοσπάστης