Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

22 Ιουνίου 1941 επιχείρηση Μπαρμπαρόσα

Ξεκινά, επιτέλους, αυτό που από το 1936 περίμεναν οι σύμμαχοι (Άγγλοι, Γάλοι Αμερικάνοι). Η επίθεση του Χίτλερ ενάντια στην Ε.Σ.Σ.Δ. Αυτό που, με την πολιτική του "κατευνασμού" και την δήθεν ουδέτερη στάση, παρέδωσε στους Φασίστες του Φράνκο την Ισπανική Δημοκρατία και την άνοδο του γοήτρου του φασισμού και του ναζισμού. Η προετοιμασία και ο εξοπλισμός της πολεμικής μηχανής της Γερμανίας.

Ο "αστραπιαίος πόλεμος" ξεκινά. Το μέτωπο είναι μια ευθεία γραμμή που εκτεινόταν σε μήκος 1.900 μιλίων, από τη Βαλτική στο Βορρά μέχρι τη Μαύρη θάλασσα στο Νότο.

8 Σεπτεμβρίου 1941. Αρχίζει η πολιορκία του Λένιγκραντ. Κρατάει 900 ημέρες. Την υπερασπίζονται 3 εκατομμύρια κάτοικοι μαζί με μονάδες του Κόκκινου στρατού. Οι Γερμανοί δεν καταφέρνουν να την πάρουν.

7 Νοεμβρίου 1941. Μάχη της Μόσχας.
Η Μάχη της Μόσχας διήρκεσε έως τις 6 Δεκεμβρίου και κερδήθηκε από τους Σοβιετικούς χάρη στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό των ελλιπώς εξοπλισμένων στρατιωτών, αλλά και την πρόνοια του Γκεόργκι Ζούκοφ να χρησιμοποιήσει μονάδες από τη Σιβηρία και τα παράλια του Ειρηνικού.

17 Ιουλίου 1942 μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 1943. Μάχη του Στάλινγκραντ.
Ο Χίτλερ ήθελε να καταλάβει το Στάλινγκραντ, καθώς ήταν βιομηχανικό κέντρο στην περιοχή του ποταμού Βόλγα, ενώ επίσης άνοιγε τον δρόμο στις πετρελαιοφόρες πηγές του Καυκάσου. Η επίθεση των Γερμανών στην πόλη είχε και προπαγανδιστικό χαρακτήρα - η πόλη έφερε το όνομα του τότε Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν. Στα τέλη Αυγούστου, η Λουφτβάφε μετέτρεψε σε ερείπια το 80% της πόλης. Τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο μέρος της πόλης βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή. Ωστόσο, στις 19 Νοεμβρίου, οι Σοβιετικοί αντεπιτέθηκαν (Επιχείρηση «Ουρανός») και περικύκλωσαν 250.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς. Η επιχείρηση "Ουρανός" είναι ουσιαστικά η έναρξη της αντεπίθεσης του Κόκκινου Στρατού.

Βλέποντας την ήττα του Γερμανικού στρατού και την αποτυχία της επιθυμίας τους για διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι "σύμμαχοι" αποφασίζουν να αντιδράσουν. Υπάρχει ο φόβος να απελευθερώσει ο Κόκκινος Στρατός όλη την Ευρώπη. Έτσι στις

9 και 10 Ιουλίου 1943 έχουμε εισβολή των Συμμάχων στη Σικελία.
6 Ιουνίου 1944 μέχρι 19 Αυγούστου 1944 απόβαση στη Νορμανδία.

Συχνά αναφέρεται η προδοτική στάση της Σοβιετικής Ένωσης επειδή υπέγραψε, στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα, το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης ή Σύμφωνο Μολότωφ - Ρίμπεντροπ. Ηθελημένα αποκρύπτεται η στάση Άγγλων - Γάλλων πριν την έναρξη του πολέμου.

30 Σεπτεμβρίου 1938, Σύμφωνο του Μονάχου.
Στην Συνδιάσκεψη αυτή παρέστησαν δύο Πρωθυπουργοί, οι του Ηνωμένου Βασιλείου, Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν και της Γαλλίας, Εντουάρ Νταλαντιέ και δύο ηγέτες: της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι και της Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ, συνοδευόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους και συνομολόγησαν και υπέγραψαν το Σύμφωνο του Μονάχου δια του οποίου και συνομολογήθηκε η προσάρτηση της Σουδητίας (περιοχή Γερμανών Σουδητών της Τσεχοσλοβακίας) στο Γ΄ Ράιχ. Από τη διάσκεψη αυτή αποκλείστηκε η συμμετοχή εκπροσώπου της Τσεχοσλοβακίας. Μετά τη συνομολόγηση του παραπάνω συμφώνου ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσάμπερλεν, πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, είχε μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Χίτλερ όπου και συνομολόγησαν και προσυπέγραψαν μία διμερή συμφωνία, Συμφωνία Τσάμπερλεν - Χίτλερ, δια της οποίας διακήρυτταν την αμοιβαία επιθυμία επίλυσης των όποιων διαφορών πάντα μέσω διαβουλεύσεων.

Τον Μάρτιο του 1939 ο Χίτλερ κατέλαβε ολόκληρη την Τσεχοσλοβακία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το "βρώμικο" παιχνίδι των Αγγλο-Γάλλωνμπορεί να βρει κανείς στο εξαιρετικό βιβλίο "ΠΟΙΟΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟ ΧΙΤΛΕΡ" του Ιβάν Μαΐσκι. Σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.