Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

– Όχι θεία μη το κάνεις αυτό δεν είναι σωστό. Θα ξεμείνεις από αυγά, από κρέας, από γάλα, τυρί και λαχανικά. Εκτός αυτού θα σου λείψει και η καθημερινή σου απασχόληση αλλά και ο …περίπατος, η γυμναστική.
– Τέρμα. Το αποφάσισα. Από αύριο θα …ξεφορτώσω τις 10 κότες μου, τις 4 προβατίνες, τις 2 κατσίκες και θα σταματήσω τα κηπευτικά. Θα τα πουλήσω όλα όσο-όσο και δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί τους. Δεν υπάρχει πλέον ο λόγος και θα γλιτώσω τα καθημερινά πέρα δώθε από το σπίτι στο κτήμα.

Με προβλημάτισε πολύ η ξαφνική απόφασή της θείας μου. Δεκαετίες τώρα ασχολούνταν με τα ζωντανά της. Συμπλήρωνε την πενιχρή συνταξούλα της, είχε το …χόμπι της και την πανέμορφη διαδρομή του ενός χιλιομέτρου την οποία έκανε δύο φορές την ημέρα. Επιπλέον συναντούσε συχνά συγχωριανούς της, μιλούσε μαζί τους αλλά και με χαρά τους φίλευε πότε αυγά, πότε κηπευτικά. Ποτέ της όμως, ακόμα και όταν ήταν ανήμπορη δεν άφηνε απεριποίητα ούτε τα ζωντανά της ούτε τα λαχανικά της. Αλήθεια τι ήταν αυτό που την έκανε να συζητά κάτι τέτοιο; Δεν πρόλαβα καν να διατυπώσω το ερώτημά μου και ήρθε η απάντηση-κεραυνός!

– Βασίλη βγαίνουμε στις αγορές σήμερα !!!–;;;

– Βγαίνουμε στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση! Το είπε η ΕΡΤ, ο ίδιος ο Τσίπρας, το επανέλαβε ο Καμμένος, το έπαιξαν όλα τα κανάλια. Βγαίνουμε στις αγορές, αρχίζει η ανάπτυξη, έλεγε η θεία μου με δυνατή και χαρούμενη φωνή !!!
Κόκκαλο εγώ.
-Καλά βρε θεία μου και τι σχέση έχουν οι αγορές με τις δικές σου κότες, τα δικά σου μαρούλια, τις ντομάτες, το γάλα, το τυρί και το κρέας;
– Έχουν. Πως δεν έχουν. Βγαίνουμε στις αγορές οπότε αυξάνεται η σύνταξή μου, θα ξαναπάρω το ΕΚΑΣ, δεν θα πληρώνω ΕΝΦΙΑ, θα ξαναπάρω τη δέκατη τρίτη σύνταξη, θα… θα…, οπότε δεν θα έχω ανάγκη από τίποτα.
Το θέμα δεν είναι ότι περιέγραφε απλά όλα αυτά αλλά ότι τα είχε πιστέψει τόσο που σου έδινε την εντύπωση ότι μιλούσε όχι για πράγματα που ΘΑ γινόταν αλλά για …γεγονότα που βίωνε.
Αλήθεια !Τώρα τι λες στη θεία Βαγγελιώ για να την πείσεις ότι αύριο θα πεινάσει, εάν σταματήσει αυτό που τόσα χρόνια έκανε; Τι να της πεις ότι η έξοδος στις αγορές ΔΕΝ την αφορά και η ανάπτυξη δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον δικό της αγώνα για επιβίωση.
Αλήθεια ! Σε ποιόν χρωστάει, από ποιόν δανείστηκε, πότε και πόσα, η θεία μου;

Απ’ ότι ξέρω δεν πέρασε ποτέ κατώφλι Τράπεζας αλλά ούτε και από κανέναν συγγενή της ή συγχωριανό της δε ζήτησε το παραμικρό ποσό.

Αλήθεια! Πότε και με ποιόν συνέφαγε, αφού πάντα από τον δικό της ιδρώτα, από τη δική της μικροοικονομία επιβίωνε, από τα δικά της προϊόντα ή πουλώντας μέρος αυτών για να αγοράσει άλλα εξασφάλιζε τα απαραίτητα για να …σπρώχνει τη ζωή της! Τότε γιατί αρκετοί πολιτικοί βροντοφώναζαν: «Μαζί τα φάγαμε», κάνοντάς την να αισθάνεται συνένοχη για την οικονομική κατάσταση της χώρας της;

Δύσκολο έργο. Θα προσπαθήσω όμως να της εξηγήσω απλά για να καταλάβει:

Σε τι κοινωνία ζει, με ποιους κανόνες δουλεύει, ποιους πλουτίζει και ποιούς εξαθλιώνει και ελπίζω να τα καταφέρω.

Για την ώρα θα την αφήσω να χαρεί την …ψευδαίσθησή της και από αύριο θα αρχίσουμε απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας!  Για να μην πεινάσει.

                                                           Βασίλης Ζιώβας 
                  Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου της  Λαϊκής Συσπείρωσης