Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Το κοινωνικό μέρισμα είναι πράξη ντροπής, πράξη ταπείνωσης για κάθε πολίτη

ΣΥΣΙΤΙΑ

Για μια ακόμα φορά έρχεται αντιμέτωπος με τα ίδια του τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που εξήγγειλε την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, ενός εφάπαξ βοηθήματος προς χαμηλοσυνταξιούχους, που προήλθε από το ματωμένο πλεόνασμα και την υπερκάλυψη των στόχων των εξόδων.

Όταν τον Μάρτιο του 2014, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προβεί σε ανάλογες εξαγγελίες, είχε δηλαδή μοιράσει το πλεόνασμα των 500 εκατομμυρίων ευρώ τότε, σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ασκήσει δριμεία κριτική, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρές εκφράσεις.

Σε ομιλία του από τα Ιωάννινα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

«Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες».

ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ«Εμείς, η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε περήφανοι για άλλα πλεονάσματα. Για το πλεόνασμα μας σε αγώνες. Για το πλεόνασμά μας σε αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την υπόθεση του λαού. Για το πλεόνασμά μας σε αλήθειες. Για το πλεόνασμά μας στις μάχες κατά των μνημονίων και όσων ανέλαβαν να τα επιβάλουν στη χώρα μας, ντόπιους και ξένους», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας και διερωτόταν: «Πώς πετάει αυτό το ξεροκόμματο της άγνοιας και της περιφρόνησης στα μούτρα των Ελλήνων, επιχειρώντας έτσι να τους αφαιρέσει το τελευταίο που τους έχει απομείνει – την αξιοπρέπειά τους;».

«Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σ’ αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη της σημερινής πολιτικής. Σ’ αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων», ήταν μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούσε τότε...