Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Ο δικός μας Νοέμβρης είναι κόκκινος, σαν το ματωβαμένο ηλιοβασίλεμα, σαν ένα λιβάδι κατάσπαρτο παπαρούνες, σαν ένα ώριμο ανοιγμένο ρόδι διεσπαρμένο στα πέρατα του κόσμου. Σαν ένας χρωστήρας που έριξε άπλετο φως στην σκοτεινιά του ζόφου.

Ο δικός μας Νοέμβρης είναι το πρώτο μεγάλο μας βήμα.. Τι να πρωτοθυμηθώ και τι να πρωτογράψω, θα κοκκίνιζε το χαρτί και θα ζωντάνευαν αγώνες. Θα ζωντάνευε η επανάσταση, η συγκίνηση, ο ηρωισμός κι η θυσία, η πίστη και τα ιδανικά, πασπαλισμένα με ποτάμια αίματος. Ο δικός μας Νοέμβρης, συννεφιασμένος, βροχερός, ανατρεπτικός, χαδιάρης και γλυκός, με τ’ άρωμα του χρυσάνθεμου και της ντάλιας, με τις μυρωδιές. Και τη γεύση του κάστανου, του καρυδιού, του λωτού, του κυδωνιού.
Στα χνάρια του πορευόμαστε ανασκαλεύοντας μνήμες.

Τα παιδιά που ύψωσαν την τιμημένη σημαία του Πολυτεχνείου και άφησαν κληρονομιά αγώνων. Τα παιδιά που φώναζαν ΄Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία ‘, έπεσαν στεφανωμένα με το κλαδί της ελιάς, φλεγόμενα κάτω από την Ελληνική σημαία… Κάθε γενιά κουβαλά στους ώμους της το δικό της Πολυτεχνείο.

Από τα χειμερινά ανάκτορα και το Σμόλνι ήρθε το μεγάλο μήνυμα, με τον Βορινό άνεμο του Φθινοπώρου.

Σύντροφε να θυμάσαι πάντα το μεγάλο κίνητρο της προόδου και της προκοπής, της χειραφέτησης και του δίκιου, την μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση, με τα οράματα και τις ανατρεπτικές προσδοκίες της. Τους αγώνες και τις θυσίες των κολασμένων της Γης, την τεράστια χώρα των Σοβιέτ, την χώρα του Λένιν και του Στάλιν.

Κι άλλο μαντάτο ετούτος ο Νοέμβρης… 99 χρόνια από την ίδρυση και την μαρτυρική κι επίπονη πορεία του Κ.Κ.Ε. Του φυλάκισαν την σκέψη κι εκείνη γέννησε χιλιάδες όνειρα. Το ποδοπάτησαν χίλιες φορές και χίλιες φορές σήκωσε το κεφάλι. Πάντα ολόρθο και στητό, με το χαμόγελο της Ελπίδας στα χείλη και το κόκκινο γαρούφαλο στο πέτο.

Δικός μας ο Νοέμβρης του Γοργοπόταμου. Της μεγάλης εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης.

Τα χνάρια της Δόξας δεν ποδοπατήθηκαν, δεν σβήσανε, γίνανε ολόλαμπροι φάροι, να φωτίζουν τις επόμενες γενιές που καταφθάνουν.

Εμείς είμαστε περήφανοι σύντροφοι για τον δικό μας Νοέμβρη… Ότι και να σοφιστούν, ότι και να σκαρώσουν, ότι και να σχεδιάσουν, τον Νοέμβρη δεν θα τον αμαυρώσουν ποτέ!

                                                                                                                            Βασίλης Λιόγκαρης πηγή ..Ατέχνως