Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Φόροι επι Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

...τακτικούς φόρους, όπως τον κεφαλικό φόρο, τον φόρο εστίας για τις κατοικίες τους, φόρο για τη χρήση της γης (έγγειος) αλλά και για την αγροτική παραγωγή (δεκάτη). Εκτός από τους τακτικούς, υπήρχαν και έκτακτοι φόροι, καθώς και αγγαρείες. (Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ' τάξης, σελ. 33)
 
Οι Φαναριώτες αποτελούσαν μια άλλη ηγετική ομάδα των Ελλήνων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Επρόκειτο για ορισμένες πλούσιες οικογένειες που ζούσαν στη συνοικία Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είχαν αξιόλογη μόρφωση, γνώριζαν ξένες γλώσσες και ανελάμβαναν υψηλά αξιώματα στην οθωμανική διοίκηση. Οι Φαναριώτες, όπως και οι ιεράρχες, ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από τις διαθέσεις του κάθε Σουλτάνου.
Εκτός απο τις δύο προηγούμενες ομάδες, μεγάλη εξουσία είχαν οι κοινοτικοί άρχοντες της εποχής, γνωστοί ως επίτροποι, δημογέροντες, προεστοί και κοτζαμπάσηδες. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να σεβαστούν την τοπική ηγεσία κάθε χωριού, επειδή οι ίδιοι δεν είχαν κατάλληλα οργανωμένο διοικητικό μηχανισμό για να υπολογίζουν τον φόρο που αναλογούσε σε κάθε κάτοικο. Με το πέρασμα του χρόνου, αρκετοί κοινοτικοί άρχοντες απέκτησαν μεγάλη περιουσία και πολιτική δύναμη. (Βιβλίο Ιστορίας ΣΤ' τάξης, σελ. 37)
Το συγκεκριμένο βιβλίο, που διδάσκεται για δεύτερη χρονιά, είναι ένα ακόμα αντιδραστικό και αντιεπιστημονικό εγχειρίδιο. Οπότε δεν μπορεί να κατηγορηθεί κανείς για διαστρέβλωση, ψεύδη κ.λ.π. Διαβάστε εδώ μια ενδιαφέρουσα κριτική. 
Στο πρώτο απόσπασμα δεν χρειάζεται κανείς να αλλάξει τις λέξεις. Έτσι ακριβώς ονομάζονται κα σήμερα. Στο δεύτερο, αλλάζοντας το Σουλτάνο με τη λέξη καπιταλισμός, κεφάλαιο, και τη λέξη Φαναριώτες με όποια λέξη θεωρείτε πιο κατάλληλη περιγράφετε σε πέντε γραμμές την σημερινή πραγματικότητα. Τη λέξη Πατριαρχείο μην την αλλάζετε. Είναι ακριβώς ίδια και σήμερα, και έχει ακριβώς τον ίδιο ρόλο. Το αυτό και για τη λέξη κοτσαμπάσηδες ή όπως αλλιώς τους έλεγαν.