Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

 

«Δύναμη και Ευθύνης για το Πωγώνι»                                                                 Δολιανά, 13/03/2013

            

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ            

Σε χθεσινές τηλεοπτικές εμφανίσεις του σε τοπικά κανάλια, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Καψάλης, αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα του Δήμου, διαστρεβλώνοντας και αποκρύπτοντας πολλές φορές την αλήθεια των πραγμάτων και των στοιχείων, και προέβη σε σωρεία ανακριβειών για τα γεγονότα.

Εμείς θέλοντας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια που είναι καθήκον του κάθε πολιτικού που θέλει να καταγραφεί ως φορέας που σέβεται τους πολίτες, την νομιμότητα στην λειτουργία των οργάνων και τον σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις, θέλουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Α. ΕΡΓΑ INTERREG:

Πρώτον, ο κ. Καψάλης είπε ότι «αναιρούν την υπογραφή τους ως πρώην Δήμαρχοι Άνω Πωγωνίου και Δελβινακίου, με το να καταγγέλλουν και να ελέγχουν σήμερα τις πράξεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής». Να του θυμίσουμε ότι εμείς προτείναμε πράγματι τα έργα για ένταξη στο πρόγραμμα του INTERREG, διότι θέλαμε να προβάλλουμε τους Δήμους μας και παίρναμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. ‘Όμως την ευθύνη της όλης διαδικασίας ένταξης και νόμιμης προκήρυξης των έργων την έχει καθολικά η σημερινή Δημοτική Αρχή, προεξέχοντος του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου κ. Κουκουλάρη!

Δεύτερον, είπε ότι «η Επιτροπή Διαγωνισμών δεν μπορούσε να συνεδριάσει γιατί δεν εμφανίζονταν ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του κ. Ντόντη κ. Γιάννης Καραγιώργος». Να του θυμίσουμε ότι ο κ. Καραγιώργος δεν απουσίασε ούτε μία φορά, τονίζουμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Άς διαβάσει πρώτα τα πρακτικά ο κ. Καψάλης!!! Η Επιτροπή ομόφωνα, δηλ. και οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του κ. Καψάλη ζητούσαν τέσσερις μήνες τώρα έγγραφες διευκρινήσεις σχετικά με την νομιμότητα των διαδικασιών, κάτι που δεν το έκανε ποτέ, εκθέτοντας και τους δικούς του συνεργάτες. Ας πείσει πρώτα τους δικούς του Συμβούλους και μετά ας κάνει μαθήματα νομιμότητας σε εμάς.

Επιπλέον εμείς αποσύραμε το μέλος μας από την Επιτροπή γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για την πορεία του διαγωνισμού στις οποίες δεν θέλαμε ούτε να εμπλακούμε, ούτε να συμπράξουμε, αλλά και ούτε να ανεχθούμε.

Τρίτον, σε ότι αφορά την έλλειψη μελέτης και τεχνικών προδιαγραφών για τα έργα, ρωτάμε: πως είναι δυνατόν να γίνει πιστευτός από τους πολίτες και τα στελέχη του, όταν όλοι γνωρίζουν πως αφού χρειάζονται υποχρεωτικά μελέτες σε έργα των 13.000 ευρώ, ΠΩΣ είναι δυνατόν να μην χρειάζονται μελέτες σε ευρωπαϊκά έργα ενός εκατομμυρίου ευρώ ?????????

Τέταρτον, ρωτάμε, λοιπόν, πως θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον ελλείψει Μελέτης????? Να του θυμίσουμε ότι η υποχρέωση Μελέτης από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ( που περιέργως σιωπά αφού έτσι κι αλλιώς ο Δήμαρχος την έχει στην αφάνεια) και οι σχετικές διαδικασίες προβλέπονται από το ΠΔ 28/1980. Όλα τα άλλα που αναφέρει ο Δήμαρχος είναι …για αρχάριους!

Εν κατακλείδι, η Παράταξή μας θέλει με την ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων, να διασφαλίσει την νομιμότητα των αποφάσεων, την λειτουργικότητα των οργάνων και την αξιοπιστία εν γένει του Δήμου.

Β. ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η Παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8 Μάρτη στο Κεφαλόβρυσο κατέθεσε κείμενο θέσεων σχετικά με το ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ για να συζητηθούν στο Σώμα. Η Απόφαση που ελήφθη ήταν ένα κατηγορηματικό ΟΧΙ από όλους στην δημιουργία του Κέντρου.

Όμως στην τηλεοπτική του αναφορά ο κ. Καψάλης ανέφερε σε ερώτημα δημοσιογράφου ότι «πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σε περίπτωση που μας φέρουν μία πρόταση ολοκληρωμένη για τις υποδομές το συζητάμε το θέμα, θα το δούμε….. για την δημιουργία του Κέντρου».

Εμείς ως Παράταξη συνεπείς στην θέση μας λέμε ότι δεν πήραμε ούτε τέτοια απόφαση, ούτε αφήσαμε να εννοηθεί κάτι παραπλήσιο. Όταν λέμε όχι εννοούμε ΟΧΙ! Ρωτάμε γιατί τότε δημιουργήσαμε την Επιτροπή Αγώνα??? Γιατί πιστεύουμε ότι στο αγαπημένο και αδικημένο από την Πολιτεία Πωγώνι μας δεν χρειάζεται τέτοιες παρεμβάσεις, γιατί το Κέντρο δεν είναι πρωτοβουλία ανάπτυξης αλλά επιβολή ειλημμένης απόφασης άλλων για το κοινό μας σπίτι του Πωγωνίου. Ας μας μιλήσουν οι κυβερνώντες για τις Υπηρεσίες που καταργούνε, για τις Υπηρεσίες που αποψιλώνουν, για την ανασφάλεια που ζούμε καθημερινά, για το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, για την έλλειψη συγκοινωνιών στα χωριά μας, για την μείωση των πόρων στην Αυτοδιοίκηση, τις κοινωνικές υπηρεσίες που αφήνουν στην τύχη τους, για την ανεργία που μαστίζει το Πωγώνι μας και αυτά τα ζητήματα ευχαρίστως να τα συζητήσουμε και να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο.

Να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι, σε περιόδους μεγάλης ανεργίας στην περιοχή μας και δύσκολης γενικά συγκυρίας για τους κατοίκους του Πωγωνίου το έργο είναι πράγματι δύσκολο. Όμως ένα τέτοιο στάδιο, προϋποθέτει από πλευράς των Δημοτικών Αρχόντων τρείς όρους: καθήκον αλήθειας, καθήκον δράσης και καθήκον αλληλεγγύης. Είναι τα ελάχιστα που απαιτούν οι πολίτες από όλους μας και ιδιαίτερα για όλους όσους θέλουν να είναι από την πλευρά των δυνάμεων που είναι κοντά στους κατοίκους, κοντά στα προβλήματα των πολιτών και να παλεύουν για το συλλογικό και δημόσιο συμφέρον, να διεκδικούν το καλύτερο για το αύριο του Πωγωνίου μας.

Ο επικεφαλής της Παράταξης και αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Ντόντης