Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

...ή διαχρονικός αριβισμός

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Lenin Reloaded. Για κάποιους που εκείνο το διάστημα ήταν εκτός Ελλάδας και εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοντά τα γεγονότα και τις εξελίξεις όπως και για εκείνους που λόγω ηλικίας δεν τα έζησαν αποτελεί πραγματικά εργαλείο για την ερμηνεία του σήμερα.

Εκείνο το διάστημα σίγουρα θα γράφτηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για το σήμερα είναι το παρακάτω:

"... Μετά την Πανελλαδική Συνέλευση τα στελέχη αυτά, σε ένα μεγάλο μέρος τους συγκροτούνται με τη μορφή τάσεων κατά χώρο, επιδιώκουν παρέμβαση στις γραμμές του Κόμματος και στο μαζικό κίνημα. Η συμμετοχή τους στα κομματικά όργανα περιορίζεται στην ενημέρωση για τις δραστηριότητες του νέου φορέα και καλούν τα μέλη να δουλέψουν στις πολιτικές του κινήσεις. Επιδιώκουν με διάφορες ευκαιρίες να αξιοποιούν την ιδιότητα του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ, χρησιμοποιούν δημόσια αξιώματα που απέκτησαν με υπόδειξη και στήριξη από τις κομματικές οργανώσεις."

Πώς συνδέεται αυτό με το σήμερα;

Βλέπουμε υποψήφιους να χρησιμοποιούν την μέχρι τώρα πορεία τους σαν περγαμηνές για την πορεία που θα ακολουθήσουν. Και δημιουργείται το εξής οξύμορο σχήμα. Κάποιοι ακολούθησαν μια συγκεκριμμένη πορεία μέσα στο κίνημα, έχοντας σαν κριτήριο μια συγκεκριμμένη άποψη, που εντάσσεται σε μια συγκεκριμμένη πολιτική θεώρηση. Σήμερα διαπιστώνουν ότι αυτή η πολιτική θεώρηση είναι λανθασμένη. Αντί να πουν λοιπόν ότι έκαναν λάθος και διορθώνουν τη στάση τους, επικαλούνται αυτή τους τη στάση για να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι τώρα έχουν δίκιο.

Πιο συγκεκριμμένα:

Το ΚΚΕ έχει σταθερή θέση για τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές, εδώ και πολλά χρόνια. Ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Κάποιοι από θέση στελέχους όλα αυτά τα χρόνια επιχειρηματολογούσαν και προσπαθούσαν να πείσουν τον κόσμο ότι αυτή η θέση είναι σωστή. Και έπεισαν πολλούς. Σήμερα λοιπόν επιχειρηματολογούν ότι αυτή η θέση είναι λάθος και ζητάνε την ψήφο των πολιτών προβάλλοντας την δράση του σε μια λάθος θέση. Τους λένε ότι κακώς τους ψήφιζαν τόσα χρόνια. Λένε δηλαδή ότι θα παλέψουν μέσα από την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η σωστή θέση (ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια είχε αυτή τη θέση και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτοί την έκριναν λάθος).

Πιστεύει κανείς ότι αυτή η μετακίνηση γίνεται για ιδεολογικούς λόγους; Ότι δηλ. έγινε επιφοίτηση και είδαν το φως το αληθινό;