Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον το στοιχείο που επικαλείται αντιδήμαρχος του δήμου Πωγωνίου στην ανοιχτή επιστολή* προς την πρόεδρο του νέου Δ.Σ. της ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» Αλεξάνδρα Μαρτίνου**, για το μέλλον της δομής.
…Γνωρίζουμε τα μειονεκτήματα της περιοχής μας, όμως καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να παρέχεται στα παιδιά που φιλοξενούνται στα δομές της Πωγωνιανής (όπως πληροφορηθήκατε λειτουργεί και Κέντρο Παιδικής Προστασίας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων…
Τι λέει λοιπόν ο Αντιδήμαρχος: Ότι στην Πωγωνιανή λειτουργεί δημόσια δομή Προστασίας παιδιών. Πράγματι. Με το νόμο 2851/1922 ιδρύθηκαν τα Εθνικά Οικοτροφεία Απόρων Μαθητών. Ένα από αυτά ήταν της Πωγωνιανής.
Με τον νόμο 4025/2-11-2011 (ΦΕΚ 228 τ.Α΄) «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» συγχωνεύτηκε με τα αντίστοιχα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας και αποτέλεσε παράρτημα του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Ιωαννίνων.
Άρα στην Πωγωνιανή το 2012 λειτουργεί κέντρο Προστασίας παιδιών. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ έχει ως αποστολή και:
Την ιδρυματική ή και κατά προτεραιότητα εξωϊδρυματική προστασία, κοινωνική φροντίδα, περίθαλψη και εν γένει μέριμνα ανήλικων τυπικής ανάπτυξης και των δυο φύλων από 6 έως 18 ετών, που στερούνται παντελώς της οικογένειάς τους ή που η φυσική οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς αυτά είτε προσωρινά είτε μόνιμα, μέχρι και της προσαρμογής αυτών σε περιβάλλον που εγγυάται την καλύτερη δυνατή ανάπτυξή τους.
Λίγο πιο πάνω στην ίδια επιστολή στην Αλεξάνδρα Μαρτίνου αναφέρει ότι:
… ο Δήμος Πωγωνίου απευθύνθηκε στην Κιβωτό του Κόσμου και στον ιδρυτή της με φιλόδοξο σχέδιο τη συνέχιση λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως και τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής, στα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής…
Αυτό έγινε το 2012. Δηλ. παρ’ όλο που υπάρχει δημόσια δομή Προστασίας παιδιών, ο δήμος Πωγωνίου απευθύνεται σε μια Εταιρία. Η οποία παρεμπιπτόντως, έχει το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας Σχολής σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη) και όχι με την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
Πράγματι. Ο δήμος Πωγωνίου πήγε στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΤΑΙΡΙΑΣ, τον κάλεσε στην Πωγωνιανή για να διαπιστώσει ιδίοις όμασι αν τον συμφέρει να επενδύσει, τον φιλοξένησε στο Δολό και έτσι πήρε την απόφαση (ο πρόεδρος) να φτιάξει τη δομή. Για να ενισχύσει δε την πρότασή του (ο Δήμος), του παραχώρησε σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στο Διαύγεια:
1. Τη Mαθητική Εστία Πωγωνιανής η οποία έχει παραχωρηθεί στο ∆ήµο µας από το Ίδρυµα Νεολαίας και δια βίου µάθησης για 30 χρόνια, στην οποία θα στεγάσει το οικοτροφείο και το κέντρο παιδικής µέριµνας.
(το κτιριακό συγκρότηµα που βρίσκεται στη βόρεια έξοδο της Πωγωνιανής, συνολικής επιφανείας 5.500 τ.µ., ευρισκόµενο µέσα σε οικόπεδο περίπου 13.157 τ.µ. περίπου)
2. Το διαµέρισµα εντός της πόλης των Ιωαννίνων και επί της οδού Μιχαήλ Αγγέλου, ιδιοκτησίας του ∆ήµου Πωγωνίου, όπου θα στεγαστεί η Κοινωνική Υπηρεσία της Κιβωτού.
(Το υπ’ αριθµ. Β5 ∆ιαµέρισµα στον 2_ όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Μιχαήλ Αγγέλου αρ. 13 και Γρηγορίου Σακκά, ιδιοκτησίας του ∆ήµου Πωγωνίου, το οποίο ευρίσκεται εντός της πόλης των Ιωαννίνων, επιφανείας 89 τµ, αποτελούµενο από 4 δωµάτια, 1 κουζίνα, 1 WC και 1 χώρο υποδοχής)
3. Τα διαµερίσµατα εντός της Τ.Κ. Πωγωνιανής, ιδιοκτησίας του ∆ήµου Πωγωνίου, για τις ανάγκες διαµονής του προσωπικού της Κιβωτού.
(∆ύο διαµερίσµατα εντός της τ.κ. Πωγωνιανής, ιδιοκτησίας του ∆ήµου Πωγωνίου, που βρίσκονται στον πρώτο όροφο του κτιρίου του παλιού γυµνασίου Πωγωνιανής, και συγκεκριµένα το υπ’ αριθµ. Α1, επιφανείας 25 τ.µ., αποτελούµενο από ένα δωµάτιο, µια κουζίνα, ένα WC και ένα διάδροµο, και το υπ’ αριθµ. Α4, επιφανείας 38 τ.µ., αποτελούµενο από δυο δωµάτια, µια κουζίνα, ένα WC και ένα διάδροµο)
4. Τη ∆ηµοτική έκταση στον κάµπο της Τ.Κ. Ορεινού – Ξηρόβαλτου, για τις ανάγκες λειτουργίας αγροτικής σχολής.
(συνολικής έκτασης 300 περίπου στρεµµάτων)
Έγινε και μία προσπάθεια (από την πλευρά της ΕΤΑΙΡΙΑΣ), αργότερα, να της παραχωρηθεί και η Μαθητική Εστία Δολιανών, αλλά υπήρξε δυσκολία γιατί ενδιαφερόταν και ο Δεσπότης των Ιωαννίνων Μάξιμος. Τελικά την πήρε το Υπουργείο Άμυνας για την φιλοξενία Προσφύγων.
Αντί λοιπόν ο Δήμος να κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει και να μεγαλώσει το έργο της δημόσιας δομής που υπάρχει στην Πωγωνιανή ήδη από το 1922 (όπως λέει και ο Αντιδήμαρχος), καλεί και βοηθάει μια ΕΤΑΙΡΙΑ να επενδύσει.
Συνεχίζοντας ο Αντιδήμαρχος (αφού στην αρχή της επιστολής του εκφράζει το παράπονο που δεν τον συνάντησε η πρόεδρος):
Αντιλαμβανόμενοι όλοι την κρισιμότητα της συνέχισης της κατοίκησης των μεθόριων χωριών, την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού στη μεθόριο και τις δυνατότητες που έχει η Μ.Κ.Ο. της οποίας αναλάβατε τα ηνία, δηλώνουμε έτοιμοι ως αρωγοί και συμπαραστάτες και διαθέσιμοι να σχεδιάσουμε το μέλλον της σε νέα βάση, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις της έως σήμερα λειτουργίας της.
Ζητάει δηλαδή από την Αλεξάνδρα Μαρτίνου, να συνεχίσουν την συνεργασία.
Η απορία που αναφέραμε στην αρχή:
Γιατί επικαλείται την λειτουργία του Κέντρου Παιδικής Προστασίας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο είναι Δημόσιο;
Υπάρχει μήπως η σκέψη να ενταχτεί και αυτό στην ΕΤΑΙΡΙΑ;
*Μπορείτε να την βρείτε ολόκληρη στην ιστοσελίδα του δήμου Πωγωνίου.
*Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι πρόεδρος της ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ». Είναι μια ομπρέλα δέκα κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.