« »

Έλλη Λαμπρίδη

Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 24 Μάιος 2018
Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και Λυκείου Δολιανών για την απόφασή τους να δώσουν στο αμφιθέατρο του εκπαιδευτηρίου το όνομα της Έλλης Λαμπρίδη.
Έλλη ΛαμπρίδηΗ Έλλη Λαμπρίδη (Αθήνα, 9 Ιαν. 1896 - Αθήνα, 28 Ιαν. 1970) ήταν Ελληνίδα παιδαγωγός, φιλόσοφος, συγγραφέας, βιβλιοκριτικός, αρθρογράφος και μεταφράστρια. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες των αγώνων για τα δικαιώματα της γυναίκας.
Ήταν το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Ιωάννη (1862-14.6.1914) και της Σοφίας, το γένος Φωτιάδη (1863-1941).
Ο πατέρας της, Ιωάννης Λαμπρίδης, νομικός, δημοσιογράφος, λόγιος και πολιτικός, γεννήθηκε στα Δολιανά της Ηπείρου.
Τα αδέλφια της ήταν ο Φρίξος (1898-1980) –δικηγόρος και συγγραφέας, γνωστός με το ψευδώνυμο Λάμπρος Τασολάμπρος –, ο Ευμένης (1900-1992) –πολιτικός μηχανικός, σύντροφός του η γλύπτρια Τίτσα Χρυσοχοΐδου– και η Νίκη (1901), η οποία πέθανε δύο ετών, από μηνιγγίτιδα.

Διαβάστε περισσότερα: Έλλη Λαμπρίδη

Πασχαλιάτικο "καρναβάλι" !!!

Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 11 Απρίλιος 2018
Πραγματικά πρωτοπόρα η ενορία Δολιανών. Ενώ η Εκκλησία δεν έχει ξεκάθαρη θέση εδώ και αιώνες για το ζήτημα του καρναβαλιού, στα Δολιανά επέκτειναν το Καρναβάλι πέρα από την Καθαρή Δευτέρα, μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή. Έτσι λοιπόν, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί μέσα και έξω από την εκκλησία για την περιφορά του Επιταφίου, είδαν έκπληκτοι να κρατάνε τον Επιτάφιο κάτι τύποι μασκαρεμένοι σε στρατιώτες, με φαιοπράσινες στολές, σήματα στα μανίκια, αστέρια στις επωμίδες και τέτοια.

Διαβάστε περισσότερα: Πασχαλιάτικο "καρναβάλι" !!!

Κοπή πίτας

Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2017

Silloggos2017

Διαβάστε περισσότερα: Κοπή πίτας

Στο ίδιο έργο θεατές...

Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 16 Ιανουάριος 2016

Για μια ακόμη φορά το κέρδος του ιδιώτη υπερισχύει του κοινωνικού συμφέροντος. Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στο facebook, το ΚΤΕΛ κόβει τα δρομολόγια και οι κάτοικοι του χωριού μας (αλλά και άλλων που εξυπηρετούνταν με το ίδιο δρομολόγιο) θα μπορούν να επικοινωνούν με τα Γιάννενα ΜΟΝΟ δύο φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα: Στο ίδιο έργο θεατές...

Ενημέρωση από Αδελφότητα

Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 15 Ιανουάριος 2016

Από Αθήνα μάθαμε δύο νέα. Ένα ευχάριστο και ένα δυσάρεστο. 

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 14/1/2016 αποφάσισε:

Διαβάστε περισσότερα: Ενημέρωση από Αδελφότητα