Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

ΓΙΑΤΙ ΜΩΡΕ…!

 Μνημείο παραπλανητικού και στρεψόδικου λόγου. Λόγου πολιτικά ανάξιου για τις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Για την ανακοίνωση της Ο.Λ.Μ.Ε. σχετικά με τις επικείμενες εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια (Υ.Σ. Π.Υ.Σ.Δ.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε., Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.) ο λόγος.
Οι συνάδελφοι στο Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. – οι εφτά από τους έντεκα, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ – τάχθηκαν υπέρ της διαδικασίας των ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υ.Σ., όπως επιθυμούσε και επέβαλε η υπουργός μας της Παιδείας.
Δικαίωμά τους… Κρίνονται πολιτικά, συνδικαλιστικά για την επιλογή τους αυτή.
Όμως στην Ανακοίνωσή τους, στις 19/10/2022, κατηγορούν τις Ε.Λ.Μ.Ε. – επιτίθενται δηλαδή στους καθηγητές και τις καθηγήτριες – που αποφάσισαν ΑΠΟΧΗ από αυτές τις εκλογές-παρωδία για «θεσμικό και καταστατικό ατόπημα» και πως – κατά τη λογική τους (!) – προσφέρουν «εξαιρετικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της για κατάργηση του θεσμού του αιρετού» (!!)
Διαβάζεις και δεν πιστεύεις στα μάτια σου… Λες, δεν είναι δυνατόν! Κι όμως…
Έτσι, μια «απάντηση» στο κείμενό τους είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Λυτρωτική.
Στο κείμενό τους, οι της ΟΛΜΕ για να στηρίξουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στις ηλεκτρονικές εκλογές – ακόμη και με τους όρους που καθόρισε η κα υπουργός – καταφεύγουν στη… Δημοκρατία. Αυτή επικαλούνται. «Είναι ζήτημα δημοκρατίας», λένε. Το επαναλαμβάνουν στο κείμενό τους, το γράφουν και με κεφαλαία γράμματα, στο τέλος του: «ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».
Αλλά, πώς να πιστέψεις ότι η δημοκρατία είναι αυτό που πραγματικά προασπίζονται!
Για ποια δημοκρατία κόπτονται αυτοί που αγνοούν τις αποφάσεις των συναδέλφων τους στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ; Αυτοί που ακυρώνουν /αναβάλλουν τη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ με το παιδαριώδες «επιχείρημα» πως δεν βρέθηκε χώρος –σε ολόκληρη την πρωτεύουσα - για να συνεδριάσουν!! Τι είναι δημοκρατία και δημοκρατικό γι΄ αυτούς: να διαγράφει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τη θέληση της βάσης, να αγνοεί και να περιφρονεί τη γνώμη των καθηγητών και να αποφασίζουν οι του Δ.Σ.; Και να κατηγορούν τις ΕΛΜΕ που αποφασίζουν αποχή από τις εκλογές-παρωδία για… «ατόπημα θεσμικό και καταστατικό», αυτοί που περιφρόνησαν και διαδικασίες και καταστατικό!
Σε άλλο σημείο του κειμένου τους οι συνοδοιπόροι στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην προσπάθειά τους να πείσουν για τη χρησιμότητα της συμμετοχής στις εκλογές-παρωδία, γράφουν : «Να πάρουμε τα Υ.Σ. πίσω! Να πάρουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα πίσω!»
Τόσο πολύ μας υποτιμούν; Μας θεωρούν τόσο αφελείς;
Με τους αιρετούς στα Υ.Σ., υποτακτικούς στα κόμματά τους θα πάρουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα πίσω; Τόσο εύκολα και απλά! [Τόσο απατηλά!] Και εμείς οι στενόμυαλοι -κολλημένοι στο «για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή» - δεν αντιλαμβανόμαστε τη δυναμική της υποτέλειας…!
Εμείς που θεωρούμε την Αποχή από αυτές τις εκλογές-παρωδία πολιτική πράξη ώριμη και συνεπή στις αξίες και στους αγώνες μας (και μάλιστα ΤΩΡΑ που μπροστά στα μάτια μας εφαρμόζεται με τον πιο ωμό τρόπο η πολιτική διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου), κατά την «εμβριθή» προσέγγιση των εφτά: «προσφέρουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της για κατάργηση του θεσμού του αιρετού». !!
Η αθλιότητα της λογικής τους, εδώ συμπορεύεται με μια άθλια κινδυνολογία. Πώς είναι δυνατόν, πώς γίνεται, αυτοί που λένε ναι στις εκλογές της κας υπουργού να την αντιστρατεύονται και εμείς που λέμε όχι, να γινόμαστε συνεργοί της, στα ανομολόγητα σχέδιά της! Αλήθεια, γνωρίζουν κάτι για τη «σχεδιαζόμενη» – όπως αποκαλύπτουν – «κατάργηση του θεσμού του αιρετού» από την κυβέρνηση; Αν ναι, αν έχουν πληροφόρηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο να βγουν, να καταγγείλουν την κυβέρνηση και την υπουργό μας και να βρούμε τον τρόπο να το αποτρέψουμε. Αλλιώς παίζουν ένα ανήθικο και παρακμιακό επικοινωνιακό παιχνίδι εκφοβισμού και πειθάρχησης!
Αλλού οι εφτά υπογραμμίζουν: «Η πρωτοφανής αδιαφάνεια που επικράτησε στις αποφάσεις των Υ.Σ. (αυτών που σχηματίστηκαν το 2020) διέλυσε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και κεκτημένα που προήλθαν από αγώνες δεκαετιών». Τέτοια βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση είχαμε χρόνια να δούμε. Αυτή ήταν, λοιπόν, η αιτία που διέλυσε τα εργασιακά δικαιώματά μας – των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων – και όχι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, υποταγμένη στο άρμα του Νεοφιλελευθερισμού και στο δόγμα της Ελεύθερης Αγοράς. Κι ακόμη είναι δυνατόν να διακηρύσσουν πως με τα Υ.Σ., όπου οι αιρετοί μας είναι μειοψηφία, μπορούμε να εμποδίσουμε την αυταρχικότητα και την αλαζονεία της κυβέρνησης που χωρίς ενδοιασμούς ,ωμά , επιτίθεται στους εργαζόμενους και καταργεί δικαιώματά μας που κατακτήθηκαν με αγώνες! ( δες νόμο για τις απεργίες, απολύσεις αναιτιολόγητες, καθήλωση μισθών , ελαστικές μορφές εργασίας…)
Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι συνάδελφοι, τουλάχιστον, δεν απεμπόλησαν την αγωνιστικότητά τους! Είναι αγωνιστές οι εφτά αφού δηλώνουν ρητά: «… συνεχίζουμε τον αγώνα για να καταργηθεί η νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει τις ηλεκτρονικές εκλογές» και υπόσχονται πως: «… θα προασπίζονται τα δικαιώματά μας»!
Πώς θα το κατορθώσουν αυτό οι συνάδελφοι του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ; Πώς το έχουν φανταστεί; Συνομιλώντας με τους εργοδότες μας; Συνομιλώντας με αυτούς που καταργούν δικαιώματά μας, που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών; Συνομιλώντας με αυτούς που η λέξη και μόνο Δημόσιο τους προκαλεί αλλεργία; Που πολεμούν κάθε τι που φέρει τη σφραγίδα του συλλογικού και της κοινωνίας;
Προσπάθησαν πολύ οι εφτά της ΟΛΜΕ να βρουν τα επιχειρήματα που θα εκλογίκευαν την επιλογή τους και θα εξωράιζαν την υποταγή και τον συμβιβασμό τους. Όμως δεν βρήκαν ούτε ένα επιχείρημα της προκοπής να δικαιολογήσουν την υποταγή τους. Αλλά, αυτή είναι η εκδίκηση των επιλογών τους και της λογικής. Η εκδίκηση της λογικής που τόσο βάναυσα κακοποίησαν στην ανακοίνωσή τους.
Δεν αντιλήφθηκαν ότι με την απόφασή τους αυτή υπονόμευσαν την τεράστια πολιτική νίκη των εκπαιδευτικών όταν πριν δύο χρόνια το 93% απείχε από τις εκλογές για τα Υ.Σ.; Μήπως αυτή η νίκη ενοχλούσε και δεν θα έπρεπε να επαναληφθεί; Πάντα ενοχλεί τις ηγεσίες η αυτονόμηση της βάσης και η έμπρακτη συνειδητοποίηση της δύναμής της.
Θλίψη και θυμό γεννά το κείμενο των εφτά. Θλίψη γιατί είναι συνάδελφοι, και αυτό δεν αλλάζει. Θυμό για το «ξεπούλημα». Γιατί υπονόμευσαν την «τεράστια πολιτική νίκη μας» του 2020 μαζί και τα «όπλα» με τα οποία την πετύχαμε. Σκέφτεστε, αλήθεια, συνάδελφοι τι μήνυμα θα στέλναμε αν και πάλι ο κλάδος μας ενωμένος, συσπειρωμένος συνειδητά απαντούσε άλλη μια φορά με ένα τρανταχτό ΟΧΙ στον έλεγχο και στην ωμή καθυπόταξή μας!
Αλήθεια: Γιατί, μωρέ…!
Υ.Γ.:
Καθώς ολοκληρωνόταν το κείμενο αυτό, ήρθε και το κερασάκι:
Στις 29/10/2022 η Zeus Elections, η εταιρεία που ανέλαβε τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υ.Σ., έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα, όπου εκτός των άλλων, γράφει:
«Γνωστοποίηση/Αποποίηση ευθύνης.
Η «ψηφιακή κάλπη Zeus» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους και το σύνολο της διεξαγωγής και εξαγωγής των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται και τελεί υπό την ευθύνη της εκάστοτε διεξάγουσας αρχής. Η υπηρεσία Zeus αναλαμβάνει μόνο τη διαχείριση του συστήματος και δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για τον τρόπο οργάνωσης, τη χρήση των αποτελεσμάτων και τον σκοπό της κάθε ψηφοφορίας, ούτε για την οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την πλευρά της διεξάγουσας αρχής. Για όλα τα παραπάνω αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η εν λόγω διεξάγουσα αρχή και ο διαχειριστής της ψηφοφορίας. […]»
Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες «Zeus»
Αυτά για όσους αρέσκονται σε αυταπάτες και θέλουν να καλλιεργούν αυταπάτες. Η νοθεία στις εκλογές είναι αγαπημένη συνήθεια κυβερνήσεων. Συνήθως της Δεξιάς (όπως η ιστορία μαρτυρά).
 
(του Απόστολου Σιέρρα)