« »

Τζόνας Σολκ

Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 25 Μάρτιος 2020

Ο Τζόνας Έντουαρντ Σολκ (Jonas Edward Salk, 28 Οκτωβρίου 1914 – 23 Ιουνίου 1995) ήταν Αμερικανός ιατρικός ερευνητής και ιολόγος, παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

Διαβάστε περισσότερα: Τζόνας Σολκ

Αλεξάντρ Υερσέν

Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 07 Μάρτιος 2020

Ο Αλεξάντρ Υερσέν (Alexandre Yersin, 1863-1943) ήταν Γάλλος γιατρός που εργάστηκε πάνω στην καταπολέμηση της πανούκλας.
Η διδακτορική του διατριβή παρουσιάστηκε στο «Ινστιτούτο Παστέρ» και αφορούσε το θέμα της φυματίωσης. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο, όπου μαζί με τον συνεργάτη του Παστέρ, Ρου, ανακάλυψε την τοξίνη της διφθερίτιδας. Το 1888 παρακολούθησε μαθήματα βακτηριολογίας στο Ινστιτούτο Υγιεινής «Ρόμπερτ Κοχ» στο Βερολίνο.

Διαβάστε περισσότερα: Αλεξάντρ Υερσέν

Έντουαρντ Τζέννερ

Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 26 Ιανουάριος 2020

Ο Έντουαρντ Τζέννερ (Edward Jenner, 17 Μαΐου 1749 – 26 Ιανουαρίου 1823) ήταν Άγγλος γιατρός, ο επινοητής του εμβολιασμού και θεωρούμενος ως ο "πατέρας της ανοσολογίας". Η ανακάλυψή του θεωρείται ότι έσωσε περισσότερες ζωές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ανακάλυψη.Ο Τζέννερ ήταν ιδιαίτερα παρατηρητικός, καθώς είχε πολλές ενασχολήσεις που απαιτούσαν παρατηρητικότητα, όπως η μελέτη φυτών και η συλλογή απολιθωμάτων. Στην περιοχή του ήταν πολύ συχνή η προσβολή των βοοειδών από δαμαλίτιδα, η οποία είναι μία μορφή ευλογιάς που προσβάλλει κατά κύριο λόγο τα βοοειδή

Διαβάστε περισσότερα: Έντουαρντ Τζέννερ

Λουί Μπράιγ

Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 04 Ιανουάριος 2019

Ο Λουί Μπράιγ (Louis Braille, 4 Ιανουαρίου 1809 - 6 Ιανουαρίου 1852) ήταν Γάλλος, εφευρέτης συστήματος γραφής και ανάγνωσης για τυφλούς που χρησιμοποιείται έως σήμερα.
Γεννήθηκε το 1809 στο χωριό Κουπβρέ (Coupvray) κοντά στο Παρίσι. Τυφλώθηκε στο ένα μάτι πολύ μικρός, στην ηλικία των τριών ετών, ύστερα από τραυματισμό στο μάτι με αιχμηρό αντικείμενο, καθώς βοηθούσε τον πατέρα του στην κατασκευή εξαρτημάτων ίππευσης, ενώ αργότερα η μόλυνση μεταδόθηκε και στο άλλο του μάτι, και ως την ηλικία των 5 ετών είχε μείνει τυφλός. Οι γονείς του τον έστειλαν στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, όπου εκπαιδεύονταν τυφλά παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα: Λουί Μπράιγ

Ρόμπερτ Χάινριχ Χέρμαν Κοχ

Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 24 Μάρτιος 2018

Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1843, στο χωριό Κλάουσταλ του Αννόβερου. Γιατρός και θεμελιωτής της μικροβιολογίας και της βακτηριολογίας. Το 1882, ο Κοχ ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης του ανθρώπου (Mycobacterium tuberculosis, μυκοβακτήριο της φυματίωσης), τον γνωστό από τότε ως «Βάκιλο του Κοχ», καθώς επίσης και το μικρόβιο της χολέρας (Vibrio cholerae, Δονάκιον της χολέρας). Ακόμα, ασχολήθηκε συστηματικά με τις λοιμώδεις ασθένειες και συστηματοποίησε την έρευνα μέσω του μικροσκοπίου. Όλες οι μελέτες του άνοιξαν τον δρόμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιδημιών.

Διαβάστε περισσότερα: Ρόμπερτ Χάινριχ Χέρμαν Κοχ