Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

 Καποδίστριας  Καλλικράτης  Κλεισθένης

1997. Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση ψηφίζει τον νόμο 2539/97, γνωστότερο ως νόμο Καποδίστρια. Δίνει στον νόμο το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας. Είναι κοινός τόπος η μεγάλη προσφορά του Καποδίστρια στο Ελληνικό, νεοσύστατο, Κράτος. Η ανιδιοτέλειά του, η απλότητα και πολλά άλλα σπουδαία στοιχεία του χαρακτήρα του. Στοιχεία που σε καμία περίπτωση δεν ενστερνίστηκε καμιά κυβερνητική, και όχι μόνο, εξουσία. Για ποιον λόγο λοιπόν επελέγη αυτό το όνομα; Ο Καποδίστριας είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Δεν πίστευε στην δημοκρατική διακυβέρνηση. Ήταν συγκεντρωτικός. Σε αυτό το στοιχείο παρέπεμπε λοιπόν η ονοματοδοσία του νόμου. Πράγμα το οποίο και διαπιστώθηκε με την εφαρμογή του.

2010. Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Η επίσης "σοσιαλιστική" κυβέρνηση ψηφίζει τον νόμο 3852/2010, γνωστότερο ως πρόγραμμα Καλλικράτης. Δεν αφαιρεί τίποτε από τον συγκεντρωτισμό του προηγούμενου νόμου. Μάλλον τον επεκτείνει.
Παίρνει το όνομα του Καλλικράτη ο οποίος μαζί με τον Ικτίνο δημιουργούν το θαύμα όλων των εποχών, τον Παρθενώνα. Γιατί όμως πρόγραμμα Καλλικράτης και όχι Ικτίνος;
Σύμφωνα με τις πηγές στον Ικτίνο μετά τον Παρθενώνα, αποδίδεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στην Αρκαδία, όπως και η κατασκευή του Τελεστηρίου της Ελευσίνας, μιας μεγάλης αίθουσας στην οποία πραγματοποιούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Άρα ο Ικτίνος μάλλον ήταν αρχιτέκτονας με τη σημερινή έννοια του όρου.
Ο Καλλικράτης εκτός από την συμμετοχή του στην κατασκευή του Παρθενώνα εμφανίζεται να συμμετέχει στην ανέγερση των Μακρών Τειχών της Αθήνας. Άρα ο Καλλικράτης αναφέρεται μεν ως αρχιτέκτονας, αλλά μάλλον ήταν αυτό που λέμε σήμερα μεγαλοεργολάβος. Ποιο ήταν λοιπόν το μήνυμα; Μεγαλοεργολάβοι αναλαμβάνουν τα έργα και οι μίζες και η διαπλοκή γίνονται "αναγκαίο κακό". Όπως και το ζήσαμε.

2018. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η όχι μόνο "σοσιαλιστική" αλλά και "αριστερή" κυβέρνηση φέρνει σχέδιο νόμου για την αυτοδιοίκηση με το κωδικό όνομα "Κλεισθένης 1". Στο σχέδιο δεν προβλέπεται κατάργηση της φιλοσοφίας των προηγούμενων νόμων. Το νομοσχέδιο παίρνει το όνομα από τον Κλεισθένη, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα. Άρα δημιουργεί τον αυθαίρετο συνειρμό ότι δίνεται μεγαλύτερη δύναμη στον πολίτη. Λίγα χρόνια μετά στην Αθήνα εγκαθίσταται μια ιδιόμορφη ολιγαρχία καθώς, την εξουσία αναλαμβάνει το συμβούλιο των ευγενών, ο Άρειος Πάγος, επικαλύπτοντας τα καθήκοντα της εποπτείας και τις θεσπισμένες αρχές.

Τι λέει για τις καινοτομίες ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης;
Η κατηγοριοποίηση των δήμων στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, ώστε να οδηγηθούμε σε έναν δικαιότερο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Η συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από την σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σκοπός της νέας υπηρεσίας θα είναι αυστηρά ο έλεγχος της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας ενός έργου, καθώς και η επίσπευση των διαδικασιών με απόλυτα διαφανή και αξιόπιστο τρόπο.

Σαφής η σκοπιμότητα και η πρόθεση της κυβέρνησης.

Υπάρχει ένα μη κατανοητό σημείο: Γιατί Κλεισθένης 1;

Ο γνωστός Κλεισθένης δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο στη συνέχεια. Σίγουρα δεν είναι από άγνοια.