Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας. Αρκετοί αντέδρασαν στη προσπάθεια της Περιφέρειες και των άλλων συνδιοργανωτών, να αποκόψουν από τις εκδηλώσεις την προσφορά του ΚΚΕ, κύριου αιμοδότη της αντίστασης, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Φάνηκε ότι γίνεται μια ακόμα προσπάθεια να ξεχαστούν τα μίση και όλα αυτά που μας χωρίζουν. Είναι όμως έτσι;


KotziaΣτις 12 του Οκτώβρη, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας, το βράδυ, προγραμματίστηκε συναυλία των Θ. Μικρούτσικου και Μ. Πασχαλίδη, με τίτλο «Τραγουδάμε και τιμάμε την ελεύθερη Αθήνα». Τόπος: πλατεία Κοτζιά. Δεν υπάρχει όμως τέτοια πλατεία στην Αθήνα. Πρόκειται για το χώρο μπροστά στο Δημαρχείο του δήμου Αθηναίων. Ονομαζόταν έτσι από το όνομα του δήμαρχου Κώστα Κοτζιά ( 12/7/1951-8/12/1951) μέχρι το 1977. Επί δημαρχίας ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗ (1/6/1975-31/12/1978) και πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετονομάστηκε σε Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.
Ο λόγος που αλλάχτηκε η ονομασία είναι προφανής, αν διαβάσει κανείς ποιος ήταν ο Κώστας Κοτζιάς.

...Ο Κώστας Κοτζιάς ήταν πολιτικά συντηρητικός, φιλοβασιλικός και αντικομμουνιστής. Κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού πήγε στη μεριά του βασιλέα Κωνσταντίνου. Συνεργάστηκε με το Λαϊκό Κόμμα και ήταν υπουργός στη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Μεταξά. Όπως και άλλα μέλη του καθεστώτος, αλλά και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της εποχής από όλο το πολιτικό φάσμα,[εκκρεμεί παραπομπή] υπήρξε αρχικά θαυμαστής του φασισμού του Μπενίτο Μουσολίνι. Αργότερα ήταν επίσης από τους κύριους υποστηρικτές του ναζισμού στην Ελλάδα και είχε αναπτύξει σχέσεις με το γερμανικό καθεστώς από την εποχή της επίσκεψης του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ως υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης είχε υποδεχθεί το Σεπτέμβριο του 1936, στο αεροδρόμιο της πόλης, τον υπουργό Προπαγάνδας της χιτλερικής Γερμανίας, Γιόζεφ Γκαίμπελς, ενώ είχε επισκεφθεί ο ίδιος αρκετές φορές τη γερμανική και την ιταλική πρωτεύουσα, απ'οπου είχε μεταφέρει θετικές εντυπώσεις για το εκεί καθεστώς. Όμως κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής επέλεξε να φύγει από την Ελλάδα...(πηγή)


Παρ’ όλα αυτά η Περιφέρεια και οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης προσπαθούν να επιβάλλουν και να μνημονεύουν τον Κοτζιά. Ελπίζω να μην θεωρεί κανείς ότι πρόκειται για λάθος.

Συνδιοργανωτές : (Πατήστε στην εικόνα για μεγένθυση)

Organotes