Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

 Η 9η του Μάη είναι μια σημαδιακή μέρα. Παραπέμπει τη συλλογική μνήμη στην ημέρα εκείνη του 1945 που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο καρφώθηκε στην καρδιά του κτήνους, στο Ράιχσταγκ.

Είναι η μέρα που οι ΝΑΖΙ παραδόθηκαν άνευ όρων. Η μέρα αυτή ήρθε μετά από τη σαρωτική επέλαση του Κόκκινου Στρατού. Βέβαια στην τελετή παράδοσης παρευρέθηκαν και οι αντιπρόσωποι των "συμμάχων".

Για τη στάση των συμμάχων κατά τη διάρκεια της προέλευσης των ΝΑΖΙ, -την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα- έχουν διατυπωθεί απόψεις. (δέστε εδώ)
Συνεχίζεται, όμως, μέχρι σήμερα η ευνοϊκή στάση της "δημοκρατικής" Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Φασισμό. Η Ε.Ε. τι γιορτάζει σήμερα;
Την Ημέρα της Ευρώπης. Την ημέρα δηλ. που παραπέμπει στην νίκη κατά του Φασισμού, η Ε.Ε. γιορτάζει την ομιλία του Ρομπέρ Σουμάν που

Σουμαν

 ....όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα....

Τη δημιουργία δηλ. ενός τραστ για τη μεγαλύτερη συσσώρευση κερδών για τα μονοπώλια και χειρότερες συνθήκες για τους ανθρακωρύχους, τους ανθρώπους δηλ. που μέσα στα σπλάχνα της γης, έχαναν τη ζωή τους για τα κοράκια των αγορών. Από τα δύο αυτά γεγονότα σπουδαιότερο, για την Ε.Ε., είναι το δεύτερο. Με ομιλίες, με εκδηλώσεις προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών την ΝΙΚΗ. Και μη φανταστεί κανείς ότι τέτοιες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε κάποιες χώρες που έχουν το πάνω χέρι δυνάμεις εκτός "δημοκρατικού τόξου". Υλοποιούνται και στη χώρα της 1ης αλλά και 2ης φοράς "Αριστερά".

Ματαιοπονούν όμως γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δανειζόμενοι το στίχο από το σπουδαίο ποίημα των Ναζίμ Χικμέτ, Wolf Biermann: Έτσι πρέπει να γίνει, έτσι θα γίνει με την εκπληκτική εκτέλεση της Μαρίας Δημητριάδη:

Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό