Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Μεταξάς

Κυκλοφορεί ένα ερώτημα στην ατμόσφαιρα του στυλ που κρυβόταν τόσοι ρατσιστές και φασίστες ρε παιδιά;

Πόσους χωράει 2Πηγάδι

Αν ήσασταν λίγο προσεκτικοί στα τραπεζώματα με το σόι και τους φίλους σας δεν θα ρωτούσατε.!
Διαβάστε κι αυτό
"Τον περασμένο Γενάρη, σε ένα χωριό με 12 μόνιμους κατοίκους, πάνω στον Γράμμο, στα 1450μ. υψόμετρο, σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, στεγάστηκε μια δομή προσφύγων. 29 παιδάκια με τους γονείς τους.

Αναγκασμένοι να συνυπάρξουν με 12 ηλικιωμένους ανθρώπους που οι περισσότεροι από αυτούς, το πιο μεγάλο ταξίδι που έχουν κάνει είναι μέχρι την πρωτεύουσα του Νομού. Τις πρώτες μέρες, όταν ανέβηκα για πρώτη φορά, αντίκρυσα φοβισμένα παιδάκια που ζητούσαν σχολείο και βιβλία. Μεγάλη η συμβολή πολλών από εδώ μέσα. Κατάφερα και μάζεψα βιβλία, σχολικά είδη παιχνίδια.

Στη μόλις δεύτερη βδομάδα, εκείνο που αντίκρυσα με έκανε να σιγουρευτώ πλέον πως μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τίποτα να μας χωρίζει. Ούτε σύνορα, ούτε κράτη ούτε θρησκείες. Μέσα στο χιόνι ένας νεαρός μπαμπάς βοηθούσε μια γιαγιά, έβαζε μέσα στο σπίτι τα καυσόξυλα, και τα δυο του παιδιά κουρνιασμένα στην αγκαλιά της την άκουγαν να τους λέει παραμύθια. Είμαι σίγουρη ότι καταλάβαιναν τα πάντα, τα ματάκια τους έλαμπαν. Τις Απόκριες, που ανεβαίνουν και κάποιοι που έχουν καταγωγή από εκεί, ο Σύλλογος προσφέρει φαγητό και κρασί και ανάβουν μια μεγάλη φωτιά στην πλατεία του χωριού. Τα παιδιά του Συλλόγου φρόντισαν να πάρουν σουβλάκι κοτόπουλου για τους μικρούς φίλους των παππούδων. Η εικόνα ήταν από τις ομορφότερες που έχω δει.

Ηλικιωμένοι άνθρωποι με μικρά παιδάκια και τους γονείς τους γύρω από μια μεγάλη φωτιά να τρώνε, να διηγούνται ιστορίες, να γελάνε και στο τέλος να τραγουδάνε και να χορεύουν σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους.

Τον Ιούνιο φύγανε. Οι περισσότεροι από αυτούς σε άλλες χώρες, ενώθηκαν με τις οικογένειες τους, οι παππούδες είναι ακόμα εκεί. Έχουν πάρει δέκα χρόνια ζωής ο καθένας επιπλέον. Ρωτάνε συνέχεια αν υπάρχουν νέα από τα "παιδιά τους". Λένε πως έχασαν ένα κομμάτι από την ζωή τους.

Παντού σε όλον τον κόσμο, από άκρη σε άκρη της γης, υπάρχουν δυο κόσμοι. Οι Αλεξανδρήδες, οι Τσάρτηδες και οι Τσιμτσιλήδες από την μια και οι παππούδες της Κοτύλης από την άλλη.

Και αν οι πρώτοι -οι λίγοι- πίνουν νερό στο όνομα του ρατσισμού, εμείς οι πολλοί με τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη μας δίνουμε υπόσχεση σε όλα τα παιδιά του κόσμου πως κάποτε θα πέσουν οι φράχτες. Θα τους δώσουμε τον κόσμο που και εμείς ονειρευτήκαμε."

                                                                                                                           Βασιλική Γκαρσία