Μέρα που είναι σήμερα, μέρα βαριά και ματωμένη, βρέθηκαν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο «αδελφοκτόνος» εμφύλιος ήταν «ιδιαίτερα βίαιος και δεν έπρεπε να συμβεί» γιατί ήταν, λέει, «ξενοκίνητος και έσπειρε τη διχόνοια στον λαό».
Επ’ αυτού, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
1) Οι εμφύλιοι, γενικώς, είναι βίαιοι και κακοί και άγριοι, αλλά βασικά είναι πόλεμοι μέχρι τελικής πτώσεως. Ναι, οι εμφύλιοι δεν είναι πόλεμοι που αφήνουν περιθώριο στον αντίπαλο να υπάρξει. Σε αυτούς τους πολέμους το ζητούμενο είναι η τελική εξόντωση του αντιπάλου. Αυτό δεν ισχύει μόνο στον δικό μας εμφύλιο, είναι γενικό και διαχρονικό χαρακτηριστικό των εμφυλίων πολέμων, διότι πρόκειται για πολιτικούς πολέμους.
2) Τι θα πει «αδελφοκτόνος» όταν ο ένας υπηρετεί τους κατακτητές ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ο άλλος την Αντίσταση;
Δεν κατάλαβα ποτέ πού εντοπίζεται από μερικούς η οποιαδήποτε συγγένεια μεταξύ αυτών των δύο. Ούτε αδέρφια, ούτε συμπατριώτες, ούτε δεν θέλουμε να απλώνουμε κάτω από τον ίδιο ήλιο.
Τι λογική είναι αυτή; Όποιος μιλάει ελληνικά, δηλαδή, είναι αδερφός ακόμα κι αν υπηρετεί τον δυνάστη του λαού του; Ή ακόμα χειρότερα, όταν φοράει την κουκούλα και δείχνει με το δάχτυλο ποιός θα στηθεί στον τοίχο;
"Όχι, δεν πολέμησα και δεν σκοτώθηκα για να ξανάρθεις"
3) Σχετικά με το «ξενοκίνητος», εδώ θέλει κουβέντα το θέμα. Αναμφισβήτητα τα Δεκεμβριανά τα προκάλεσαν οι Άγγλοι. Και τα προκάλεσαν και τα τροφοδότησαν με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, με μαχητικά αεροπλάνα, με καράβια που βομβάρδιζαν τον Πειραιά και με πολλά ακόμα.
Όμως, οι Άγγλοι ήταν οι μόνοι που τα προκάλεσαν; Κανένας άλλος δεν έχει ευθύνη;
Στο κάτω-κάτω υπάρχει η άποψη ότι οι Άγγλοι ήθελαν να τελειώνουν με το ΕΑΜ και την αντίσταση τον Δεκέμβρη, δεν ήθελαν να συνεχίσει η οικονομική τους αιμορραγία σε έναν ενδεχόμενο εμφύλιο πόλεμο.
Γι΄αυτό έριξαν τόσες δυνάμεις στη μάχη της Αθήνας, ελπίζοντας ότι θα τελείωνε εκεί… φυσικά δεν τους βγήκε το πλάνο…
Αυτοί που χρειαζόντουσαν, όμως, τον Εμφύλιο ήταν οι δικοί μας, οι νεοσύστατοι αστοί μας. Αυτοί είχαν απόλυτη ανάγκη να εξοντώσουν το ΕΑΜ, διότι ο λαός ήταν ο μόνος που μπορούσε να απειλήσει τα κέρδη που είχαν αποκτήσει από τη συνεργασία τους με τους ναζί κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Είναι πολύ μεγάλη αυτή η κουβέντα για να γίνει εδώ, αλλά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αστική μας τάξη, η οποία ουσιαστικά διαμορφώθηκε στα χρόνια της Κατοχής, είχε ζωτική ανάγκη να προκαλέσει έναν εμφύλιο που θα εδραίωνε την πολιτική της εξουσία στον τόπο και κατά συνέπεια θα εξασφάλιζε τα μαύρα κέρδη που είχε φυλάξει στα σεντούκια της.
Αυτά τα κέρδη μετατράπηκαν τα επόμενα χρόνια σε σύγχρονο κεφάλαιο, με τη βοήθεια και την προστασία της πολιτικής ηγεσίας που ήταν μέρος της αστικής αυτής τάξης… και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα…
Σοφία Χουδαλάκη
Αυτή είναι η αλήθεια και η συνέχει αυτού του κράτους ….
Η έννοια κράτος δεν σχετίζεται σε καμιά περίπτωση με την λέξη Πατρίδα...
Αυτό το κράτος σε καμιά περίπτωση δεν δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει ανάγκες του λαού όπως και κάθε αστικό κράτος.
Το πιο σημαντικό; Δεν παίρνει διόρθωση... Μόνο γκρεμίζεται για να έρθει το νέο.....
Έτσι ακριβώς είναι! Οι αυτοί οι εμείς! Όπως και τότε έτσι και τώρα!