Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Άνοδος του φασισμού. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση στα ποσοστά των φασιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Είναι ένα γεγονός που απασχολεί κατά καιρούς την ειδησεογραφία. Οι πολιτικοί των αστικών κομμάτων πολλές φορές εμφανίζονται προβληματισμένοι και ανήσυχοι. Είναι όμως έτσι στ' αλήθεια;

Στάση της δημοκρατικής Ευρώπης:

1)Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008 - Βρυξέλλες

Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ανακήρυξη της 23ης Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού.

Η 23η Αυγούστου παραπέμπει στο σύμφωνο μη επίθεσης γνωστό ως σύμφωνο  Μολότωφ - Ρίμπεντροπαφήνοντας  να εννοηθεί ότι Ναζισμός και κομμουνισμός είναι το ίδιο, κρύβοντας όμως ότι είχε προηγηθεί  η συμφωνία του Μονάχου που έδωσε την Τσεχοσλοβακία στο Χίτλερ.

2)Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008 - Στρασβούργο

Εορτασμός της μνήμης του ουκρανικού λιμού "Holodomor"

3)Πέμπτη 2 Απριλίου 2009 - Βρυξέλλες

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό.

…………   είναι πεπεισμένο (σ.σ. το Ευρ. Κοινοβούλιο) ότι απώτερος στόχος της αποκάλυψης και της αποτίμησης των εγκλημάτων που διέπραξαν τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα είναι η συμφιλίωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρξει αποδοχή της ευθύνης, ζητηθεί συγγνώμη και προωθηθεί η ηθική ανάκαμψη……………

4)Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 21/12/2010 και για δεύτερο συνεχόμενο έτος, υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδίκασε την ηρωοποίηση όσων συμμετείχαν στις φασιστικές λεγεώνες των «Βάφεν SS». Το ψήφισμα καταδίκασε τις δημόσιες εκδηλώσεις δικαίωσης του ναζιστικού παρελθόντος και του ναζισμού, την ανέγερση μνημείων προς τιμήν των ναζί και των συνεργατών τους, τη βεβήλωση ή καταστροφή μνημείων προς τιμήν των αγωνιστών κατά του φασισμού και του ναζισμού, την παράνομη εκταφή ή μεταφορά των σορών των θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών (129) του ΟΗΕ.

Στάση της δημοκρατικής Ευρώπης:

Οι ΗΠΑ καταψήφισαν. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ επέλεξαν να… απέχουν από την ψηφοφορία!

Πηγές: Υποκειμενικός

Βικιπαίδεια

Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο

Δημοκρατική Ευρώπη και Φασισμός (μέρος I)    Δημοκρατική Ευρώπη και Φασισμός (μέρος II)