Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

 

Κυριακή 27 Απριλίου 1941. Νωρίς το πρωί δυο αξιωματικοί με ένα μικρό απόσπασμα του γερμανικού στρατού,
ανεβαίνουν στην Ακρόπολη και ανεβάζουν στον ιστό τη γερμανική σημαία. Στις 10:30, σε ένα καφενείο στη διασταύρωση Κηφισίας και Αλεξάνδρας, υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης μεταξύ του αντισυνταγματάρχη Φον Σέυμπεν, διοικητή του γερμανικού τάγματος και της ελληνικής αντιπροσωπείας που την αποτελούσαν οι δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιώς Πλυτάς και Μανούσχος, ο νομάρχης Αττικής Πεζόπουλος και ο συνταγματάρχης Κανελλόπουλος ως διερμηνέας. Εκείνο το Πρωτόκολλο δε δόθηκε ποτέ πλήρες στη δημοσιότητα.

Την ώρα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου, ακούστηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό τα τελευταία ελεύθερα μηνύματα μαζί με τον Εθνικό Ύμνο.

Πού βρισκόταν όμως η ελληνικές αρχές; Βασιλιάς, κυβέρνηση και στρατιωτικοί. Μα φυσικά μακριά από τις μάχες. Στις 18 Απρίλη ο πρωθυπουργός Κορυτζής αυτοκτόνησε. Ο Τσολάκογλου είχε ήδη παραδώσει τη Στρατιά Ηπείρου, που πολεμούσε στην Αλβανία. Ο βασιλιάς όρκισε πρωθυπουργό τον Τσουδερό και διέφυγαν όλοι μαζί μακριά από τον κίνδυνο αφήνοντας το λαό στη μοίρα του κατακτητή. Στις 21 Απριλίου έφυγε η Φρειδερίκη με τον Πάυλο. Στις 23 Απριλίου την κοπάνησε και ο βασιλιάς με τον πρωθυπουργό. Ο αρχιστράτηγος Παπάγος υπέβαλλε την παραίτησή του και πήγε σπίτι του.

Στην αρχή "οι ηγέτες" πήγαν στην Κρήτη και μετά στην Αίγυπτο. Και από εκεί καλούσαν το λαό να αντισταθεί. Ο λαός αντιστάθηκε. Δεν το έκανε για να υπακούσει στις εντολές. Το έκανε για να επιβιώσει. Και όταν αυτός ο έρμος  ο λαός απελευθερώθηκε και έφυγε ο κίνδυνος, ήρθαν να τον διοικήσουν.

* Τα στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1941-1974 - Τόμος 1ος του Σ. Γρηγοριάδη. (σελ. 23 - 45 στο έντυπο, 16- 39στο ηλεκτρονικό)