Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Στις 5 του Σεπτέμβρη 1943, άρχισε να λειτουργεί το κολαστήρι στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.
Οι καταχτητές δεν δημιούργησαν το Χαϊδάρι απλά για να κλείνουν σ’ αυτό τους επικίνδυνους αγωνιστές που μάχονταν για τη λευτεριά, να τους βασανίζουν, και να επιλέγουν ποιους θα στήσουν μπροστά στα εκτελεστικά τους αποσπάσματα, στον τοίχο της Καισαριανής. Το ήθελαν φόβητρο, με σκοπό να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον λυγίσουν.

Ήταν, όπως γράφει ο κομμουνιστής λογοτέχνης Θέμος Κορνάρος, κρατούμενος ο ίδιος στο Χαϊδάρι, στη συγκλονιστική αφήγηση του, μια λυσσασμένη μάχη για το ποιος θα κερδίσει την ψυχή του κατάδικου, την ψυχή του λαού. Από το μνημειώδες έργο του Στρατόπεδο του Χαϊδαριού μεταφέρουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα...

..Το Χαϊδάρι δεν είναι ένα οποιοδήποτε Στρατόπεδο που μαζεύουνε τις ρεζέρβες τους οι Γερμανοί, για να έχουνε πρόχειρα τα κεφάλια που θα χρειαστούνε για τ’ αντίποινα. Ο κόσμος αυτό πιστεύει. Αλλά η ίδρυση του Χαϊδαριού έχει έναν πιο σοβαρό σκοπό.

Ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1943. Σ’ εποχή που οι Γερμανοί πιστεύανε ολόψυχα στη νίκη. Στην υποταγή όλης της Ευρώπης. Το πιο σοβαρό εμπόδιο που ορθώθηκε στο δρόμο τους, ήτανε η αντίσταση του Ελληνικού Λαού. Κατά μέτωπο επίθεση δεν έδωσε τίποτα. Το ισχυρότατο αυτό φρούριο τους ανησυχούσε, γιατί βρισκότανε στο πιο νευραλγικό σημείο της Ηπείρου. Έπρεπε να λείψει με κάθε τρόπο. Σ’ αυτό το σημείο ήρθαν να βγάλουν τους Γερμανούς από τη δύσκολη θέση τους οι «εγκληματίες πολέμου». Οι σκοτεινοί άνθρωποι της «Ειδικής Ασφάλειας». Κι ακόμη, μια δεύτερη κατηγορία «Ελλήνων»: Αυτοί που τρομοκρατημένοι κηρύχνανε «αποχή» και «συνεννόηση» με τον καταχτητή. Όχι αντίσταση! Όχι αντάρτες κι απεργίες και σαμποτάζ. Αυτά τα γράψανε κιόλας στις εφημερίδες και σε… παράνομα φυλλάδια οι διανοούμενοι της θλιβερής αυτής παράταξης. Τα πρώτα ελεεινά θύματα του καταχτητή και της «Ειδικής Ασφάλειας».
Οι Γερμανοί μόνοι τους ποτέ δεν θα μπορούσανε να συλλάβουν και να εκτελέσουν ένα σχέδιο υπονομευτικό, που απαιτούσε φαντασία και τεράστιες ψυχολογικές ικανότητες.
Η υποταγή της Ελληνικής ψυχής, η δουλοποίηση του Λαού μας, το σβήσιμο της προσωπικότητας του Έλληνα. Αυτό είναι το σχέδιο που απαιτούσε την ίδρυση του Χαϊδαριού. Της Σχολής του Χαϊδαριού, που είχε μοναδικό σκοπό την κατασκευή δούλων, ηττοπαθών και προδοτών. Εργαστήριο, δηλαδή, παρασκευής ειδικών μικροβίων για τη μετάδοση της πανούκλας του πανικού στον Ελληνικό Λαό.
Πρώτοι διδάξαντες ήτανε ελάχιστοι θλιβεροί μόρτες της ελληνικής διανόησης και η πλειονότητα της αναστατωμένης ελληνικής αριστοκρατίας...
...Αυτή την ατμόσφαιρα μυρίζεσαι μπαίνοντας στο Χαϊδάρι. Οι αγωνιστικές σου ιδιότητες θεριεύουνε. Κάθε στιγμή είσαι έτοιμος. Αισθάνεσαι πως παίρνεις μέρος στη μεγαλύτερη μάχη της ιστορίας του κόσμου. Της ιστορίας της ζωής, γιατί εδώ θ’ αντιμετωπίσεις και το θάνατο, όχι σαν δούλος του, αλλά σαν περιφρονητής αντίπαλός του.

Από .Ολόκληρο το άρθρο εδώ